Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Πετρίλια Καρδίτσας : Ορεινή Ανατολική Αργιθέα -> Πανοραμική θέα από το Φλάμπουρο και το Βουτσικάκι

Πετρίλια Καρδίτσας : Ορεινή Ανατολική Αργιθέα
Πετρίλια Αργιθέας
Για όσους θέλουν να χαρούν με τον καλύτερο τρόπο την ομορφιά της φύσης, να απολαύσουν τα δάση και τα ποτάμια του ορεινού όγκου του νομού, η Ανατολική Αργιθέα Αγράφων τους περιμένει.  Εδώ οι πλέον τολμηροί δε θα διστάσουν να περιπλανηθούν  και  να  εξερευνήσουν  τις  ομορφιές  της περιοχής, να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην ορειβασία και τα φυσιολατρικά τους πάθη. 

Ολόκληρη η Ανατολική Αργιθέα σκεπάζεται από πανύψηλα έλατα, οξιές, καστανιές, κέδρους, βελανιδιές και πουρνάρια και παντού φυτρώνουν αγριοτριανταφυλλιές,  αγράμπελη, μελισσόχορτο, περδικάκι, βότανα και αγριολούλουδα που προσφέρουν τις μυρωδιές τους. Πλούσια και η πανίδα της περιοχής, άφθονα και...
δροσερά τα νερά που ρέουν στα αργιθεάτικα βουνά.
Τα αξιόλογα μνημεία και τα καλλιτεχνήματα της περιοχής συναγωνίζονται τα επιτεύγματα της φύσης. Εδώ φύση και άνθρωποι πορεύτηκαν αρμονικά και με άψογο τρόπο έντονες οι ιστορικές μνήμες
 
Για την ανακάλυψη της Ανατολικής Αργιθέας μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή Καρδίτσα – Μουζάκι – Πευκόφυτο. Στο διάσελο του Αγίου Νικολάου τα δάση της οξιάς είναι ιδανικά για περιπάτους και οι κορυφές της Καράβας (2184μ.), Βουτσικάκι (2154μ.) αποτελούν μοναδική ευκαιρία για τους λάτρες της ορειβασίας.
 
Μετά το διάσελο του Αγίου Νικολάου (αυχένα της Οξιάς) ο δρόμος χωρίζεται. Το ένα παρακλάδι κινείται προς το Βλάσι, Μαντζουραίικα , Παλιοχώρι , Ιερά Μονή Σπηλιάς, και συνεχίζει παράλληλα με το ρεύμα του Αγραφιώτη και καταλήγει στο Καρπενήσι, το δικό μας οδηγεί προς τα Πετρίλια. Σε 30′ από το Μουζάκι είμαστε στα Πετρίλια.
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα θέρετρα της περιοχής με πλούσια βλάστηση, γραφικά σπίτια και μοναδικές εκκλησίες Βρίσκεται περίπου στο κέντρο των βορείων Αγράφων. Είναι το μεγαλύτερο χωριό στην Ανατολική Αργιθέα, με μακρόχρονη ιστορία. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το χωριό παρέμεινε αδούλωτο, γνώρισε μεγάλη ακμή και είχε πάνω από τριάντα εκκλησιές από τις οποίες σήμερα σώζονται από αυτές δώδεκα και με τις νέες που έγιναν σήμερα είναι 20. Επί τουρκοκρατίας ζούσαν 8.000 άνθρωποι, γιατί η περιοχή ήταν ελεύθερη, ενώ την Άνοιξη του 1944, επί γερμανικής κατοχής, στα Πετρίλια μεταφέρθηκε και εγκαθίσταται προσωρινά η κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας (η κυβέρνηση του βουνού).
Τα Πετρίλια απλώνονται σε μεγάλη έκταση και η κοινότητα αποτελείται από ένα σύνολο οικισμών που τους συναντάμε καθώς ερχόμαστε από την οξιά κατά σειρά : Λειβάδια, Πολύδροσο (Καμπουρέικα), Αργυρέικα, Βλαχογιαννέικα, Τεκέικα- Κουκλαρέικα- Παγουρέικα-Λαθηρέικα- Μάγειρος, Βιλλέϊκα, Έλατος, Κρανιά (Χάρις), Χαλκιόπουλο, Βασιλάδες και Ρώσση σε υψόμετρο περί τα 1100 μ ανάμεσα σε δυο θεόρατα βουνά, το Βουτσικάκι και το Ντελιδίμι. Ειδυλλιακό το τοπίο, υποβλητικό πάντα το κάλλος θα σας συνεπάρει.
Στα Ανατολικά του χωριού υψώνεται επιβλητικά το Βουτσικάκι (2.154), λίγο πιο κάτω από την κορυφή του οποίου στη θέση Εννιά Βρύσες πηγάζει ο Πετριλιώτης ποταμός, ο οποίος, διασχίζοντας το χωριό καταλήγει δυτικότερα στον Αχελώο. 
Στα δυτικά και βόρεια του υψώνεται η Καράβα (2.184 μ),ενώ ολόγυρά του αντικρύζει κανείς χαμηλότερα βουνά : το Γεννητάκι (1770 μ), το Ζγουρολίβαδο (1977 μ), η Κοκκινόλακκα (1911 μ), το Παλιομάντρι (1832 μ), τα Τρία Σύνορα (1400 μ), οι Τσιούτες (1659 μ), ο Φλάμπουρας (1600 μ), την Κούλια (1560 μ), την Κανάλα (1600 μ), το Χαρίσι (1773 μ), η Τσικρίκα κ.α.
Από το Πετρίλο που είναι κτισμένο σε ένα ονειρεμένο ελατόδασος και με άφθονα νερά, περνάει το διεθνές μονοπάτι Ε4 (για ορειβάτες και πεζοπόρους) που στο μέλλον θα ενώσει τη Στερεά Ελλάδα με τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Ιδιαίτερα τα υπάρχοντα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και αξιοπρόσεχτες οι εκκλησίες και τα μοναστήρια του Πετρίλου :
    • Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρως : Λιβάδια, πανηγυρίζει 6/8
    • Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής :Πολύδροσο, πανηγυρίζει 26/7
    • Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου – Πολύδροσο, πανηγυρίζει 22/5
    • Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου – Αργυραίικα
    • Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου – Βλαχογιανείκα, πανηγυρίζει 26/10
    • Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας – Μάγειρος
    • Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου – Μάγειρος, πανηγυρίζει 6/12
    • Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου – Μάγειρος
    • Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου – Κρανιά, πανηγυρίζει 15/8
    • Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου – Κρανιά , πανηγυρίζει 5/7
    • Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας – Κρανιά, πανηγυρίζει 5/12
    • Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου – Χαλκιόπουλο, πανηγυρίζει 24/6
    • Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος – Βασιλάδε,ς πανηγυρίζει 27/7
    • Ιερός Ναός Αγίου Μερκουρίου – Βασιλάδες
    • Ιερός Ναός Χριστού – Ρώσση, πανηγυρίζει ημέρα Χριστουγέννων
    • Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου – Ρώσση
    • Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Ρώσση, πανηγυρίζει 23/8
    • Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους και Κοσμά Αιτωλού
    • Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
    • Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου Κρανιά, πανηγυρίζει 27/8
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Κάθε χρόνο σε διάφορα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας πραγματοποιούνται ξεχωριστές εορταστικές εκδηλώσεις στις οποίες τονίζεται ιδιαίτερα το παραδοσιακό στοιχείο και παρευρίσκονται πάρα πολλοί συμπατριώτες αλλά και επισκέπτες. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αυτών αποτελεί το Παναργιθεάτικο αντάμωμα την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου στον αυχένα Αγίου Νικολάου Οξυάς. Τοπικοί σύλλογοι με χορευτικά συγκροτήματα και πλήθος κόσμου συγκεντρώνονται για να διασκεδάσουν, να θυμηθούν, να συσφίξουν τους ήδη ισχυρούς δεσμούς
Τα πανηγύρια στα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας έχουν ιδιαίτερο παραδοσιακό χαρακτήρα και ξεχωρίζουν χάρη στον χαρακτήρα των κατοίκων. Οι Αργιθεάτες είναι άνθρωποι περήφανοι, φιλήσυχοι μα προπάντων φιλόξενοι, άνθρωποι που δοκίμασαν πάρα πολλά αλλά δεν έχασαν ποτέ την ανθρωπιά τους. Θα σας υποδεχτούν με το ζεστό χαμόγελο, δεν θα διστάσουν να σας φιλοξενήσουν και να σας προσφέρουν το παραδοσιακό φαγητό, στιφάδο και τσαλαφούτι.
  
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Πετρίλο – Φαράγγι Τυρολόγου – Χάνι Νασιώκα – Ιερά Μονή Σπηλιάς – Λίμνη Στεφανιάδος – Επιστροφή Πετρίλο
Ξεκινάμε τη διαδρομή μας από το παραδοσιακό Πετρίλο θαυμάζοντας συνεχώς τα γραφικά σπίτια και τις μοναδικές εκκλησίες. Στο πέρασμά μας μένουμε έκθαμβοι μπροστά στο φυσικό μεγαλείο με τη πλούσια βλάστηση ,τα επιβλητικά βουνά αλλά και τους μικρούς καταρράκτες που υπερχειλίζουν τον δρόμο μας και συνεχίζουν την πορεία.
 
Πρώτη στάση μας στο φαράγγι του τυρολόγου. Η θέα μαγευτική συνεπαίρνει τον επισκέπτη. Απόκρημνες πλαγιές αντικριστά η μία στην άλλη διασχίζονται από τον Πετριλιώτη ποταμό
Επόμενη στάση μας στο Χάνι Νασιώκα για ξεκούραση και συνεχίζουμε μέχρι το ιστορικό μοναστήρι της Σπηλιάς
 
Καθώς πλησιάζουμε ένα μεγαλόπρεπο θέαμα ξετυλίγεται μπροστά μας. Σε μία μαγευτική θέση στην εξοχή ενός βράχου, ανάμεσα στα έλατα, είναι χτισμένο το ξακουστό μοναστήρι, μοναδικό βυζαντινό μνημείο.
Μετά την επίσκεψή μας στην ιερά μονή κατευθυνόμαστε στη Στεφανιάδα. Τα πανέμορφα τοπία διαδέχονται το ένα το άλλο μέχρι που φτάνουμε στη πανέμορφη κοιλάδα που φιλοξενεί το χωριό. Τα βουνά ολόγυρα κατάφυτα με έλατα συμπληρώνουν το φυσικό μεγαλεί . 

Αποκορύφωμα αυτής της μαγείας της φύσης η γραφικότατη λίμνη η οποία δημιουργήθηκε στη συμβολή της ποταμιάς Πετρίλου και του Στεφανιώτη ποταμού από τις καθιζήσεις. Γεμάτοι φυσικές μαγευτικές εικόνες ξεκινάμε για την επιστροφή μας στο Πετρίλο. 
  
Καρδίτσα-Λίμνη Πλαστήρα-Ανατολική  Αργιθέα.
Για τους λάτρεις της φύσης η επίσκεψη στην Ανατολική Αργιθέα μπορεί να συνδυαστεί με μία επίσκεψη στη μαγευτική λίμνη Πλαστήρα. Ξεκινώντας από την Καρδίτσα, κάνετε μία στάση στη λίμνη για να απολαύσετε την πανέμορφη θέα.
Στη συνέχεια οπλισμένοι με αρκετή διάθεση περιπέτειας και χρησιμοποιώντας μηχανή ή αυτοκίνητο 4*4 θα ακολουθήσετε ειδική διαδρομή 20 χλμ μέσα από δασώδη περιοχή η οποία θα σας οδηγήσει στο Πετρίλο. Η μαγεία της φύσης θα σας εντυπωσιάσει.
 Εθνικό μονοπάτι Ε4 Ευρυτανία – Πετρίλο
Οι φανατικοί της περιπέτειας και των αναζητήσεων θα επιλέξουν χωρίς αμφιβολία το εθνικό μονοπάτι Ε4 για την επίσκεψή τους στην περιοχή μας.
Ξεκινώντας από το νομό Ευρυτανίας και διασχίζοντας τα Άγραφα θα καταλήξουν στην Ανατολική Αργιθέα. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η διαδρομή διαρκεί αρκετές ώρες και δύναται να πραγματοποιηθεί μόνο με jeep ή μηχανή ανωμάλου δρόμου.
 
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
ΑΘΗΝΑ: 358χλ ,
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 265χλ.,
ΚΑΡΔΙΤΣΑ: 53χλ ,
ΜΟΥΖΑΚΙ : 28χλ.