Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Εορτασμός του Αγίου Φανουρίου στην Κρανιά Πετρίλου την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017




Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017 η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στην ομώνυμη Εκκλησία στην Κρανιά Πετρίλου, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία από τον αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Αργύρη, τον πατήρ Δημήτριο Σουφλάκη και τον εφημέριο του χωριού παπά-Δημήτρη Δεληγιάννη.  Την παραμονή 26 Αυγούστου 2016 τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός.

Μετά το πέρας της αρτοκλασίας προσφέρθηκαν φανουρόπιτες. Επίσης προσφέρθηκαν καφές, αναψυκτικά και γλυκίσματα στο καφενείο στην Κρανιά από την κ. Παναγιώτα Νασίωκα σύζυγο + Τριαντάφυλλου Κολτσίδα  κτήτορα του ναού. 

Ο Άγιος Φανούριος είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ιστορική ύπαρξή του αγνοήθηκε μέχρι και τον 14ο αιώνα, οπότε και ενευρέθη εικόνα του, στο νησί της Ρόδου. Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια. Από την εύρεση της εικόνας θεωρείται προστάτης του νησιού της Ρόδου. Γρήγορα μάλιστα η φήμη τους ως αγίου του απλώθηκε στα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την Κρήτη, τη Χίο, τη Λέσβο και τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Αυγούστου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Φανούριος και Φανουρία. 
Η παρετυμολογική παρήχηση του ονόματός του με το φαίνω: φανερώνω τον έκανε δημοφιλή στη λαϊκή παράδοση για την φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή πραγμάτων. Οι χριστιανοί φτιάχνουν μια νηστίσιμη πίτα την εορταστική του ημέρα, την φανουρόπιτα, για να τους φανερώσει ο άγιος απολεσθέντα αντικείμενα, την τύχη των ανύπανδρων κοριτσιών ακόμα και εργασία στους ανέργους και διάφορα άλλα. Η πίτα είναι μικρή και στρογγυλή, καθώς και όσο την φτιάχνουν έχουν μια λαμπάδα αναμμένη. Γίνεται με εννέα υλικά, νηστίσιμα και αφού διαβαστεί και κοπεί σε σαράντα κομμάτια μοιράζεται στους πιστούς. [wikipedia

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τον εορτασμό στο διαβάστε περισσότερα…



























1 σχόλιο :

  1. Θυμήθηκα...θάταν καπου το 1973(που να φτάνεις τόσο μακρια?)΄΄μια παρέα-ο Φάνης,ο Μπάμπης,ο Μίλτος,ο Θόδωρος,ο Κώστας και ο Κάκης...μας μπηκε η ιδέα να κτίσουμε ένα ξωκλήσι εκεί και΄στο απέναντι καραούλι.(υπάρχει στη φωτογραφία).Δε θυμάμαι γιατί το ονομάσαμε ¨Αγιο-Φανουριο...έτσι...οδρόμος κάποια στιγμή το κάλυψε,χτίστηκε παραπάνω και αρκετά χρόνια αργότερα ο κ.Τριαντάφυλλος έχτισε το ναό στο άλλο ...καραούλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή